3D printed kantooromgeving

Wat gaat 3D en 4D printing betekenen voor onze werkomgeving en -services? Als we onze eigen werkplek kunnen printen, welke invloed heeft dit dan op wendbaarheid, werkvormen, dienstverlening en cultuur? 

Op dit moment wordt 3D printing vooral gebruikt voor prototypes. Denk aan het printen van een chocoladepatroon voor een dessert, maar ook toepassingen voor de bouw en andere vakgebieden. Een voorbeeld is het Amsterdamse bedrijf Plastic Whale, dat designobjecten print met plastic uit de grachten. Of wat te denken van de 3d geprinte brug in Amsterdam? 

Wat brengt de toekomst? 

De Gartner Hype Cycle helpt bij het duidelijk maken of een nieuwe technologie echt mainstream wordt of zal verdwijnen. In onderstaande hype cycle voor 3d printing is bijvoorbeeld te zien dat 3d printen van bijvoorbeeld tandarts apparatuur in 5 tot 10 jaar mainstream zal zijn. Dezelfde tijdframe wordt gegeven aan Retail 3D printing. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld ‘classroom 3d printing’, wat volgens Gartner nog meer dan 10 jaar zal duren. 

 

Wat is 4d printen?

Bij 3d printen worden de dimensies hoogte, breedte en diepte meegegeven aan een ontwerp. Bij 4d printen komt daar de dimensie tijd bij. Onder invloed van warmte, licht of water bijvoorbeeld, kan een geprint object dan ver na de print datum, alsnog van vorm veranderen. In de algemene hype cycle heeft Gartner 4d printen op meer dan 10 jaar gezet, alvorens het plateau van productiviteit bereikt wordt.

3D printed kantooromgeving

In Dubai is het eerste volledig functiorende 3D-printed kantoor te vinden. Het kantoor van 36 x 12 x 6 meter werd in 17 dagen geprint en in 2 dagen op locatie in elkaar gezet. Het volledige project koste $ 140.000, slechts de helft van hetgeen het gekost had wanneer het kantoor op traditionele wijze gebouwd was. Het initiatief is onderdeel van Dubai 3D Printing Strategy, waarmee het doel is gesteld dat 25% van alle nieuwe gebouwen in Dubai in 2030 3D-printed is. Dubai positioneert zich met dit initiatief als 3D-hub en ziet veel kansen voor de technologie in relatie tot kostenreductie, productiviteit en duurzaamheid. 

Toepassing thuis en op het werk

Er is niet een simpel en eenduidig antwoord op de vraag waar 3d/4d printen nu precies toe kan leiden of voor moet gaan dienen. Wat futuristen over de hele wereld zien gebeuren, is dat de maakindustrie van plek zal veranderen. In plaats van dat we een speelgoed artikel voor onze kinderen kopen bij Intertoys, zullen we straks ook een print schema online kunnen kopen en de printer thuis de rest laten doen. Kijk maar even naar de volgende youtube video van 2 minuten, reeds uit 2014. 

De maakindustrie gaat fundamenteel veranderen door deze ontwikkeling. Voor de werkomgeving heeft dit als denkbaar effect het niet meer hoeven wachten op meubilair. Bij veel organisaties is de levertijd van meubilair 10 weken. Straks printen we een bureau in de nacht, kunnen we een kamer opnieuw inrichten in een week en is facility management wendbaar in staat te voldoen aan de klant- en organisatie behoefte. Dit kan een hele mooie stap zijn in de richting van een Employee Experience center. Klinkt als een wenselijk scenario en dit is pas het begin! Brightlighters volgt deze trends op de voet en neemt je graag mee in de praktische en business toepassing voor jouw organisatie. 

Meer weten?

Alex de Groot

Alex de Groot
Bel of app mij 06 13146415
of mail naar alex@brightlighters.nl

Innovatie in je mailbox

Bedankt voor uw aanmelding!