Artificial Intelligence en de invloed op ons leven

Google lanceerde onlangs een video waarin Google Duplex, een Artificial Intelligence (AI) assistent, als eerste “computer” slaagde voor de Turing test. Een experiment, beschreven door Alan Turing in 1936, om te toetsen of een machine menselijke intelligentie kan vertonen in contact. Na ruim 80 jaar is Google Duplex de eerste “computer” die slaagt voor het experiment, een doorbraak in de AI wereld. Welke invloed heeft deze doorbraak op ons (werkend) leven? 


 
AI schaakkampioen

De eerste tekenen van de mogelijkheden van AI waren er al in 1997. De wereld reageerde met veel ongeloof toen de computer van IBM het met schaken won van de wereldkampioen Garry Kasparov. Sindsdien zijn de mogelijkheden en de techniek ver doorontwikkeld.

Alphago

Op Netflix is een prachtige documentaire te zien genaamd AlphaGo. Het gaat over een algoritme, gebouwd door een team van onderzoekers van Het Londense laboratorium DeepMind, dat het oude Chinese bordspel Go leert spelen.
In de documentaire neemt de Zuid-Koreaanse Lee Sedol (een Go wereldkampioen) het op tegen het algoritme. Hij verwacht de machine met 5-0 of 4-1 te verslaan, maar tot zijn verbijstering verliest hij alle vijf wedstrijden op één na. Ook de meest vooraanstaande denkers hadden dit pas over 10 jaar mogelijk geacht.
AlphaGo is een emotionele documentaire vol wijsheid en spiritualiteit, over wat er gebeurt wanneer mensen geconfronteerd worden met de onverwachte snelheid en impact van technologie.

Invloed op het leven

Dat AI invloed op ons leven gaat krijgen, staat eigenlijk wel vast. Welke invloed het zal gaan krijgen op bijvoorbeeld het werk van artsen of managers? Een mooi voorbeeld is het AI algoritme voor oogziekten van Google. In India bestaat een veel voorkomende oog ziekte. Het algoritme kreeg eerst 100.000 foto’s van gezonde ogen te verwerken. Vervolgens kreeg het zieke ogen te zien. De volgende stap was dat het algoritme ‘aan het werk’ werd gezet in een ziekenhuis, waar het met 95% nauwkeurigheid de zieke ogen herkende die hem getoond werden. Een zeer ervaren arts uit hetzelfde ziekenhuis kwam tot 91% nauwkeurigheid. Een punt dat wel vaker gemaakt wordt: zeker repeterende werkzaamheden met vaste patronen worden in de toekomst beter, secuurder en stabieler uitgevoerd door AI algoritmes en robots. 
 
De automatisering van administratieve taken zal alleen maar doorzetten. Financiële administratie, document management, juridische taken en ook veel plannings- en uitvoeringstaken zullen hierdoor meer door robots en AI uitgevoerd worden. Daar staat weer tegenover dat er andere banen en aandachtsgebieden zullen komen en ontstaan. 150 jaar geleden hadden we veel van de banen die we nu hebben, ook nog niet. Het hoort bij de verandering door het voortgaan van de tijd. 
 
Laten we vooral de kansen zien en benutten. Het is onvermijdelijk en als jij het niet doet, doet een ander het voor jou. Stel jij je op als een videotheek of als een netflix? En waar denk je dat een medewerker liever werkt of solliciteert? De Workplace & Employee Experience zorgt ervoor dat je een Netflix wordt. Brightlighters heeft hier een sterke visie op en legt graag aan je uit hoe dit precies voor je kan werken.
 
 
 

Meer weten?

Alex de Groot

Alex de Groot
Bel of app mij 06 13146415
of mail naar alex@brightlighters.nl

Innovatie in je mailbox

Bedankt voor uw aanmelding!