How to win the war for talent by giving employees the workspaces they want, the tools they need and a culture they can celebrate.
“The future of work is all about the employee experience”. Aldus Jacob Morgan, auteur van het boek ‘The Employee Experience Advantage’. Volgens Jacob gaat Employee Experience een stuk verder dan employee engagement. Daar waar employee engagement gezien kan worden als de korte termijn adrenaline shots om de werkomgeving te verbeteren, focust Experience zich op het lange termijn re-design van een organisatie. Organisaties die investeren in employee experience zijn productiever, aantrekkelijker, innovatiever en winstgevender dan organisaties die dit niet doen (Morgan, 2017).
Dat Employee Experience meer is dan een trend, blijkt wel uit het ‘Global Human Capital Trends report 2017’, een onderzoek uitgevoerd door Deloitte. In dit onderzoek geven maar liefst 80% van de CEO’s aan Employee Experience een belangrijk thema te vinden. De opkomst van Employee Experience is ook terug te zien in de wijziging van functies. Zo heeft Ralph Lauren 22 Chiefs Employee Experience in dienst, bij Adobe zijn dit er 13. Bij Airbnb gaan ze nog een stap verder en is in 2016 de hele HR-afdeling vervangen door een Employee Experience Center (Staffbase, 2017).
Tot op heden lijkt het belang van Employee Experience met name door Human Resources opgepakt te worden. Dit terwijl facility management minstens een zo belangrijke rol heeft in realiseren ervan.
Op basis van 150 wetenschappelijke artikelen, interviews met 150 executives en een analyse van 250 wereldwijde organisaties, definieerde Jacob Morgan de drie omgevingen die Employee Experience vormen: culture, technology en space.
Alle drie de aspecten zouden moeten focussen op het creëren van een omgeving waar mensen willen zijn!
De technologische omgeving van een organisatie bestaat uit de technische tools die medewerkers gebruiken; hardware, software en andere devices. Ontwikkelingen in technologie hebben de wijze waarop we werken in grote mate veranderd. Lees hier ook meer over in ons blog 5 tools voor samenwerking. Jacob Morgan noemt de technologische omgeving the central nervous system van een organisatie omdat we er in steeds grotere mate afhankelijk van zijn. Ongeacht de setting, is het leveren van de juiste technologische omgeving van groot belang voor de Employee Experience. Dit zal richting de toekomst alleen maar meer worden.
De fysieke werkomgeving is de omgeving die we kunnen zien, ruiken en voelen. De werkplek, het uitzicht, de kunst, de koffie, de gerechten in het restaurant maar ook de demografie van onze collega’s zijn onderdeel van de fysieke omgeving. Een ander belangrijk onderdeel is de workplace flexibility, variatie in de plekken waar je kunt werken, op kantoor of een andere plek. De fysieke omgeving kan gezien worden als een symbool van je organisatie en helpt medewerkers onderdeel te worden en zich thuis te voelen.
Cultuur kan omschreven worden als de wijze waarop de medewerker zich voelt in relatie tot wat van hem/haar wordt verwacht op een dagelijkse basis. Jacob Morgan omschrijft cultuur als de side effects van het werken voor de organisatie. Deze kunnen positief zijn zoals: een gevoel van trots en bijdragen aan de maatschappij maar ook leren en groei. Maar kunnen ook negatief zijn zoals vermoeiend, energieloos, gezondheidsproblemen. Cultuur gaat over voelen en kan voor iedereen anders zijn in een organisatie. Hoe vrij voel jij je bijvoorbeeld om fouten te maken en ondernemerschap te tonen?
Genoeg kansen voor facility management om samen met human resources & IT te werken aan de Employee Experience. Wil je weten hoe je stappen kan zetten in de Employee Experience? Wij denken graag met je mee!
Meer weten?
Fanny Nagelmaeker
Bel of app mij 06 12934265
of mail naar fanny@brightlighters.nl
Innovatie in je mailbox